Bu sayfada bulunan içeriklere şimdilik yalnızca Türkçe dilinde erişilebilir. Çeviri çalışmaları devam etmektedir.
This page’s content is currently only available in Turkish. Translation efforts are underway.
Naverokên vê rûpelê neha tenê bi tirkî ne. Xebatên wergerê didomin.
Derzeit ist der zugriff auf die inhalte dieser seite nur in Türkischer sprache möglich. Übersetzungsarbeiten sind im gange.
Öncü KESK’li kadınlar – KESK’li öncü kadınlar
Nurhan Akyüz
1945 Bafra, Samsun – 2006 Çamönü Köyü, Menderes, İzmir
Sosyalist, feminist
Eğitim emekçisi, sendikacı, sosyalist, kadın hakları ve özgürlüğü savunucusu Nurhan Akyüz, Samsun’un Bafra ilçesinde dünyaya geldi. Hayatı boyunca örgütlü mücadelenin içinde oldu. Sosyalizm mücadelesi ile kadınların özgürlüğü ve cinsiyet eşitliği mücadelesini birbirinden ayırmadı. Kadın hareketi içinde, sendikal örgütlerde ve sol, sosyalist partilerde aktif rol aldı. Öğrencilerine, meslektaşlarına, yoldaşlarına, ailesine sevgiyle emek veren Nurhan Akyüz, 12 Eylül 1980 sonrası, cezaevlerinde olduğu süre içinde dahi direnmekten, dayanışmaktan ve umut etmekten vazgeçmedi.
1964 yılında öğretmenliğe başladıktan sonra Türkiye Öğretmenler Sendikası-TÖS’te aktif görevler üstlenen Nurhan Akyüz, 12 Mart 1971 Askeri Muhtırasıyla TÖS’ün kapatılmasının ardından sendikal çalışmalarını, Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği-TÖB-DER’de sürdürdü. 1978 yılında Karadeniz Kadınlar Derneğinin kurucusu ve merkez yönetim kurulu üyesi oldu.
Dernek olarak çıkardıkları bir bülten nedeni ile yargılandı. Dava devam ederken 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi oldu. Altı yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bir süre kaçak yaşadıktan sonra 1983 yılında tutuklandı ve 1986 yılına değin cezaevinde kaldı. Cezaevinden çıktıktan sonra 12 Eylül döneminde uygulanan sürgün cezası ile Cizre’ye sürgün edildi. fakat Sürgüne gitmek yerine İstanbul’da kaçak yaşamayı tercih etti. Sürgün cezası sona erince İstanbul’da sol ve işçi dergilerinde çalıştı. Yasal engeller kalktıktan sonra öğretmenlik mesleğine döndü ve eş zamanlı olarak sendikal örgütlenme çalışmalarına katıldı. 1993-1994 yıllarında Eğit-Sen genel merkez yönetimine seçildi. Aynı dönemde bağımsız kadın hareketi içinde de yer alan Akyüz, sendikalarda kadın komisyonlarının kurulmasında ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunun sendikaların gündemine getirilmesinde öncü bir rol oynadı.
2001 yılında İzmir Bağımsız Kadın İnsiyatifi’nin kurucuları arasında da yer aldı.
Nurhan Akyüz, yakalandığı kanser hastalığı nedeni ile 2006 yılında aramızdan ayrıldı.
Nurhan Akyüz, taviz vermeyen kişiliğiyle, özgürlük ve eşitlik mücadelesine bütünsel yaklaşırdı.
Eğit-Sen ve Eğitim Sen’in kuruluş yıllarında, KESK’in ve Eğitim Sen’in toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarının ve kurumsal yapısının oluşturulmasında öncü rol oynadı.
KESK’li kadınlar onu hiç unutmadı, unutmayacak.
Handan Çağlayan, 2022